Technologický proces
Pri destilovaní v rektifikačnej kolóne je mnoho zmien oproti klasickej dvojfázovej destilácií. V rektifikačnej kolóne sa oddeľujú nežiadúce látky ktoré spôsobujú horkosť a kyslosť destilátu. V troch stupňoch kolóny sa teda znova vyparuje a skvapaľnuje destilát a oddeľujú sa len tie najkvalitnejšie pary, ktoré prechádzajú klobúkovými poschodiami, centrálnym komínom.
Vlastná destilácia, oddeľovanie liehových pár od vodných pár sa deje v deflegmátore ktorého vnútrajšok je celý z medených plástov a vhornej časti je katalyzátor, ktorý má za úlohu odstrániť z prechádzajúcich pár nežiadúce zložky (kyanovodík) a (Etylkarbamát) pomocou priestupníkou
Do chladiča je prepustený čistejší alkohol s menším množstvom vody ktorá sa do určitej miery tiež zachytáva spolu s nežiaducimi látkami. Výsledkom je, alkohol vo vysokej kvalite, ale zároveň vo vysokej koncentrácii. Pri hodnotách na epruete pod 50% je už takmer všetok alkohol odparený a čaká sa len na „vypadnutie" posledného zvyšku (litra). Destilovať pod hodnotu 35% je neprípustné ani na výslovnú žiadosť zákazníka.
Obdobne teplota na destilačnej kolóne za žiadnych okolností nesmie presiahnuť 90°C. Zariadenie by v tom prípade mohlo prepustiť do destilátu všetky zachytené nežiaduce látky a znehodnotiť ho.
Výsledkom dodržania technologického postupu je kvalitný, čistý a „hladký" destilát o vysokej koncentrácii v rozpätí cca 60-70%. V kolóne sa destilát nedá vyrobiť priamo na požadovanú hodnotu (napr. 52%) – na tú sa musí riediť.